Installation av nivåmätaren

Är tillbaka i stan med stabilare internetuppkoppling. Kan fortsätta skriva. WordPress och min 3G-uppkoppling lirade inte så bra tillsammans.

Fick ägna en del tid till att programmera Arduinon. Det var ett tag sen jag programmerade C och det här är en förenklad version av C++. Det är rätt annorlunda mot det jag jag gör på jobbet. Framför allt knapparna var det jobbigaste. När man tycker in en knapp så blir det en mekanisk studs (kontaktstuds) mellan kontakterna inne i den. Den går inte direkt från av till på utan svänger snabbt mellan av och på och stabiliseras sen. Programmet går så fort att det kan verka som knappen byter mellan av och på många gånger vid ett tryck. Man får hålla koll på när knappen byter läge och vänta ett tag innan tolkar det som den bytt tillbaka.

När jag fått igång knapparna som jag ville var det inte så jobbigt att skriva dialog för inställningar. Det blev bra med två knappar. Man får ställa in tiden (timmar och minuter), brunnens totala djup och sensorns avstånd från brunnens topp. Det finns ingen realtidsklocka i den så tiden måste ställas in varje gång man sätter på den.

Ställ tiden

Ställ in tiden, först timmar sen minuter. Siffrorna man ställer in blinkar. Set stegar upp ett snäpp per klick och ökar kontinuerligt om man håller inne knappen (1 för timmar och 5 för minuter).

Ställa in djupet

Det funkar likadant för djupet (0 – 500 cm). Håller man inne den ökar den 10 cm.

Ställ sensorns avstånd från toppen

När den startar

Apparaten igång, men sensorn inte inkopplad än. Ett långt uppmätt värde ger ett lågt vattendjup. Undre raden anger hur många värden som lagrats. Det finns begränsat minne så det går inte att lagra så mycket. Bestämde mig för att börja med att logga värdena var 15 minut. Det blir 96 värden på 24h. Hade hoppats på att jag skulle kunna ladda över värdena till datorn via USB, men det visade sig att Ardouinon resettas när man slår på seriellmonitorn och då försvinner alla värden ur minnet. Jag hade inte lärt mig att använda EEPROM-minnet än (skrivbart minne som är kvar efter strömmen stängs av). Hade inte riktigt läst hårdvaruspecen för Arduinon. Löste det senare.

Ställningen

Uffe skruvar ihop ställningen för sensorn.

Sensorn hängs på plats

Sensorn på plats

Sensorn har tätats med en plastpåse och lite silvertejp (Löser-allt™).

Lådan på plats

Lådan på plats i pumphuset.

Ett litet jack för sladden

Uffe fixar ett jack för sladden. Det gick överraskande lätt att såga upp.

Gamla mätmetoden

Uffe och det gamla mätinstrumentet.