Första datat från brunnen

Första versionen sparade data var 15:e minut och höll reda minsta och högsta djup under hela perioden (den mätte varje sekund). Min första gissning var att vattnet inte rann till jättefort, så man skulle se förändringen bra även med 15 minuters intervall. Resultatet var förvånande. Det var mindre variation än väntat.

Första dygnets mätvärden

Direkt efter jag startade apparaten så satte mamma på tvättmaskinen. Den gör av med över 50 liter per tvätt. Varje centimeter vatten i brunnen motsvarar 6,36 liter vatten. En tvätt skulle totalt minska brunnen med 8 cm. Det tar två timmar för maskinen att tvätta. Precis mot slutet vid 13:15 och 13:30 var vattnet nere på 89 cm. Det var i slutet när den sköljde tvätten. Den började på 91 cm och låg runt 92 i en timme innan den sjönk till 91 och sen 89. Det är inte orimligt, men jag trodde att det skulle synas mer än bara tre cm under den tiden.

Normalnivån låg runt 92-93 cm. Grafen över tiden var ganska förväntad. Lägsta värdet i grafen är 87 cm vid 11:00. Under natten steg värdet tillbaka 93 cm. Förvånansvärt var att minsta uppmätta värdet under hela perioden var 72 cm. Eftersom jag inte kan något om grävda brunnar och hur vatten rinner till så har jag inte någon aning om det är rimligt eller om det är ett felaktigt värde. Om det inte är fel så rinner vattnet till rätt fort. I så fall borde man logga data oftare för att se förändringarna. Det är inte helt orimligt att man kan få felmätningar om vattenytan inte är helt plant. Exempelvis om man tappar brunnen på vatten från båda pumparna samtidigt.

Läste på lite mer om Arduino och tänkte att jag kunde logga värden var 5:minut och hålla reda på max, min och snittvärdet mellan varje mätning. Genom att spara värdena i EEPROM-minnet  kunde jag programmera Arduinon så den kan skicka över mätvärdena till datorn via USB-sladden. EEPROM-minnet är 1024 bytes och behåller värdena även om strömmen stängs av. Värdena för den här mätningen skrev jag av för hand, vilket funkar när det bara är 96 värden. Räknade med att spara 200 mätningar med fyra värden per gång. Förhoppningsvis går det se större förändringar då.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>