Hadron ORD Bot

Printern jag ska bygga är en Hadron ORD Bot. Den är byggd med hjälp av MakerSlide, en speciell aluminiumprofil som man kan sätta V-hjul på som rullar längs den. Den är både ram och rörliga delar i ett och ska vara rätt stabil. MakerSlide är ett open source-projekt som initierat av Barton Dring, finansierat via Kickstarter. Den första ORD Bot konstruerade Barton på några timmar med hjälp av MakerSlide.

En 3D-printer består i grova drag av 3 delar:

  1. Extruder (strängspruta/strängsprutmaskin enligt Google translate). Själva printerhuvudet som smälter och matar ut plasten.
  2. Mekanik, ramen och rörliga delar. I det ingår en ram där motorer kan förflytta extrudern runt en platta i tre dimensioner. Utskriften blir på plattan.
  3. Elektronik, någon styrenhet som styr motorerna och värmeblocket som smälter plasten.  Stegmotorer behöver speciella drivsteg för att få dom att röra på sig.

För alla tre delarna finns självklart olika lösningar att välja på. Inte helt lätt att veta vad man ska ha. Jag började med att förboka ett Hadron-kit. Det innehåller mekaniken med motorerna.

Quantum och Hadron:

När Hadron-kittet skickades beställde jag elektronik. Jag valde att ta beprövade lösningar med förhoppningen göra det enklare för mig. Så det blev ett RAMPS 1.4-kit, med färdiga drivsteg för stegmotorerna. Den styrs med en Arduino Mega.

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>